Πρόγραμμα
Η
Τελετή 'Εναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008, ώρα 19:00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30 και ο
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008, ώρα 17:00 στον Πολυχώρο «Απόλλων» Νομαρχίας Πειραιά
Ερμουπόλεως και Πηλίου 1 (
και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη).
- Για την παρακολούθηση και συμμετοχή απαιτείται εγγραφή.
- Κόστος συμμετοχής: 80 € ανά άτομο, για όλες τις ημέρες και συνεδρίες.
- Φοιτητές: Δωρεάν συμμετοχή
- Στα Εργαστηριακά Σεμινάρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την άφιξη.
- Θα δοθούν
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Περιλήψεις
Εναλλαγή εμφάνισης όλων των περιλήψεων
Τάκης Βαρελάς - Ευχρηστία πληροφορικών συστημάτων κροσάροντας του ωκεανούς
Στις μέρες μας αν και η Ευχρηστία είναι αντικείμενο πολυσυζητημένο, ακόμη δεν εκτιμαται σαν απαραίτητο ταυτοτικό στοιχείο των συστημάτων και η υπαρξη της εντάσσεται στη σφαίρα του επιθυμητού. Συστηματα μετρήσης της Ευχρηστίας αν και υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται και επομένως η Ευχρηστία σαν κριτήριο δεν χρησιμοποιείται δεσμευτικά στο σταδιο επιλογής συστήματος.
Σχεδιαστές και χρήστες συγχέουν την φιλικότητα, την απδοτικοτητα και , την Ευχρηστία. Στην παρουσιαση αυτή επιχειρείται μια συνοπτική εισαγωγή της ευχρηστιας και των σχετικών όρων, όπως αυτοι αξιωματικα θεμελιωνονται απο επώνυμους μελετητές. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στα πληροφοριακά σύστηματα που χρησιμποποιούνται στα πλοία, γεφυρες των δυναμικών στοιχείων του ανθρώπου και της πληροφορίας. Η τοπογραφική αποτύπωση των στοιχείων και η παρουσα κατάσταση παρουσιάζονται. Λύσεις και παγίδες αναφέρονται παραδειγματικά και η σημασια της αρχής της απλότητας υπογραμίζεται. Η στρατηγική της ναυτιλιακής βιομηχανίας εστιάζεται στην εγκατάσταση πληροφορικών σύστηματων στα πλοία, που θεωρείται αξιωματικά σημαντικός δείκτης απόδοσης, ενω η αξιολόγηση του βαθμού χρήσης υποτιμάται. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία εντόπισης των αιτίων πλημμελούς χρήσης και εφαρμογής διορθωτικών ενεργειών. Η ανάλυση δεδομένων καταγράφει σαν αιτία με μεγάλη συχνότητα και σημαντικό επίπεδο συνεπειών την «ελλειψη ευχρηστίας».
Δημήτρης Λύρας - Usability in enterprise Software
Dimitri Lyras’ paper is about the human part of ergonomics.
A bolt action rifle and a cross bow have very similar designs as far as the man/machine interface.
But a regular cannon and a ballista or chineese siege cross bow look very different. That’s because the man machine interface is insignificant and the structure simply serves the technology.
This argument points out that software made for people to execute business, is very much a part of peoples thinking and collaboration process. Software made to calculate stresses on ships hulls, or trajectory of missiles has no significant man machine interface by way of human thinking process.
Since software started by doing what people could not do (just like cannons and siege bows) it’s understandable that ergonomics were very much an afterthought.
Δημήτρης Θεοδοσίου
- Usability in Maritime Alarm Management
Οι αξιωματικοί του πλοίου τόσο της γέφυρας όσο και της μηχανής έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά σειρά από alarms από διαφορετικά μηχανήματα κάτω από διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά.
Δεδομένου ότι κάθε κατασκευαστής έχει τελείως ιδιαίτερο τρόπο για να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο αξιωματικό για τυχόν προβλήματα η γέφυρα του πλοίου και το control όλου του μηχανοστασίου αποτελούν κλασικό τομέα όπου τα πολλαπλά alarms αποσυντονίζουν το πλήρωμα και αποσπούν την προσοχή του από την ασφαλή διακυβέρνηση του πλοίου.
Ο τομέας της διαχείρισης των alarms στο ναυτιλιακό χώρο σαφέστατα χρήζει άμεσης βελτίωσης ως προς τους παρακάτω τομείς:
- Συγκέντρωση των alarms σ' ένα κεντρικό σύστημα
- Συνδυασμός των alarms, φιλτράρισμα και ειδοποίηση των εμπλεκομένων αξιωματικών σύμφωνα με την προτεραιότητα
- Αιτιολόγηση των alarms και αξιολόγηση του ρίσκου ως προς την ασφάλεια
- Παρακολούθηση των ενεργειών αποκατάστασης των alarms καθώς και προγραμματισμός περαιτέρω ενεργειών (medication actions)
Νικόλαος Φλωράτος - Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα (e-Accessibility): Πρωτοβουλίες και Πραγματικότητα
Η παρουσίαση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Νικόλαο Φλωράτο πραγματεύεται θέματα όπως Ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services), τηλε-εκπαίδευση (e-learning) και ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government): όλες έννοιες που απορρέουν από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η χρήση των υπηρεσιών αυτών οδήγησε στον ορισμό της έννοιας της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, δηλαδή τη δυνατότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.
Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει οριστεί και υποστηριχθεί από συμφωνίες και πρωτοβουλίες σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πολλές από αυτές έχουν ακόμα και νομική ισχύ. Ποια είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες τις Ευρώπης;
Ξεκινώντας από την υφιστάμενη νομοθεσία, τις εμπειρίες των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και την προσβασιμότητα ιστοσελίδων και ιστοχώρων, η παρουσίαση σκοπό έχει να εμφανίσει την σημερινή πραγματικότητα, να διευκρινίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται, να παρουσιάσει τις τρέχουσες ανάγκες και να επιβραβεύσει τις αξιόλογες προσπάθειες.
Χρήστος Κατσάνος, Νικόλαος Τσέλιος, Νικόλαος Αβούρης - Ευχρηστία Διαδικτυακών Τόπων: Τεχνικές Αξιολόγησης Πλοηγησιμότητας
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τεχνικές βέλτιστης δόμησης πληροφορίας σε δικτυακούς τόπους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τεχνικές όπως ταξινόμηση καρτών (card sorting), ενώ θα αναδειχθεί και η σημασία της καταλληλότητας των περιγραφών των υπερσυνδέσμων σε ένα δικτυακό τόπο. Ακολούθως, θα παρουσιαστεί και θα γίνει πρακτική εξάσκηση σε μία καινοτομική εργαλείο-κεντρική μεθοδολογία για την αυτοματοποίηση της σχεδίασης και αξιολόγησης της δομής ενός δικτυακού τόπου. Το εργαλείο Automated Card Sorting Tool (AutoCardSorter), εμπνευσμένο από την παραδοσιακή τεχνική ταξινόμησης καρτών, συνδυάζει την στατιστική τεχνική Latent Semantic Analysis (LSA) και αλγορίθμους δημιουργίας συστάδων (Clustering Algorithms) για να αυτοματοποιήσει πλήρως την παραδοσιακή τεχνική ταξινόμησης καρτών και να επιλύσει το πρόβλημα της κατάλληλης οργάνωσης του περιεχομένου ενός δικτυακού τόπου. Το περίγραμμα του σεμιναρίου είναι:
- Παρουσίαση τεχνικών δόμησης πληροφορίας σε δικτυακούς τόπους.
- Παρουσίαση εργαλείου Autocardsorter και άλλων υποστηρικτικών εργαλείων.
- Πρακτική εξάσκηση για σχεδιασμό πληροφοριακής δομής με τεχνικές βασισμένες σε συμμετοχή αντιπροσωπευτικών χρηστών και με αυτόματες προσεγγίσεις.
- Ανάδειξη πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των εναλλακτικών προσεγγίσεων (αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, εφαρμοσιμότητα σε δικτυακούς τόπους μεσαίου-σημαντικού μεγέθους).
Χρήστος Φείδας, Ε. Παπαχρήστος, Νικόλαος Αβούρης - Ομάδες εστίασης: Σχεδιάζοντας ένα εργαλείο από απόσταση αξιολόγησης ευχρηστίας
Στόχος του σεμιναρίου είναι η απόκτηση εμπειρίας στη σχεδίαση μιας υπηρεσίας / προϊοντος με ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Σχεδιάζουμε μια υπηρεσία που επιτρέπει την από απόσταση αξιολόγηση προϊόντων λογισμικού. Για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων χρήσης της υπηρεσίας που θέλουμε να σχεδιάσουμε εφαρμόζουμε ως τεχνική την ομάδα εστίασης (Focus Group) με στόχο την διερεύνηση των αντιλήψεων σχετικά με την υπο σχεδίαση υπηρεσία.
Βασίλης Μπίρμπος - YouDrive.gr - Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και WEB 2.0
Εργονομία του site ως προς την αναζήτηση διευθύνσεων και διαδρομών. Aυτόματη προσαρμογή του κειμένου προς αναζήτηση ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ορθογραφικού λάθους, και περεταίρω ευκολίες στην αναζήτηση μέσω επεκτάσεων στους browsers.
Εναλλαγή εμφάνισης όλων των περιλήψεων